Dregens totala superrädsla...

Min lillebror är 22 år och har aldrig haft någon arbetsgivare. Mormor börjar bli orolig nu. Hur ska det gå för lill-pöjken? 

 

Men bara för att lillebror inte har haft någon arbetsgivare så betyder inte det att han inte har något jobb. I ett par år har han nu titulerat sig "världens bästa heads-up spelare". Han livnär sig på poker. 

 

Han är sin egen chef och gör som han vill. Hela tiden. 

 

Jag försöker alltid förklara för folk att det är så mycket svårare än man kan tro att leva på poker. Det är mer jobb än någon kan föreställa sig och det är framför allt ingen lek. Livet är tufft där ute! Bara några få procent av alla pokerspelare är tillräckligt duktiga, hängivna och disciplinerade för att kunna leva på det. 

 

Som rockstjärnan Dregen sa när jag nyligen hälsade på honom inför nya avsnittet av Dybban flyttar in. 

 

- En grej med att jag jobbat så hårt är min totala superrädsla för att jobba. 

 

Dregen har heller inte haft någon arbetsgivare. Förutom någon dag som 17-årig grusskyfflande vaktmästare i Forserum. Då han insåg att han aldrig mer tänker ta ett jobb där han tar order från någon annan. 

 

Dregen vägrar räta in sig i leden. Han gör det han tycker är roligt, lever som musiker och skapar sig frihet. Men det är en frihet som han måste slita för. Den kommer inte av sig själv. 

 

Jag gillar att referera Dregens citat om arbete när jag ska beskriva en pokerspelares liv. För jag tycker att det stämmer rätt bra överens med hur vi har det. 

 

I lillbrorsans fall innebär det att han sover tills han vaknar. Och spenderar dagarna med att försöka få ner en liten vit boll i ett hål på så få slag som möjligt. Då ser det inte så betungande ut, förutom när han tårögd missar en halvmetersputt. Men är det inte så vi pokerspelare också gärna vill att utomstående ska se på oss? 

 

Som glidare, som hittat en glipa i den tunga verkligheten, en fristad, en utopi få är förunnade att besöka. Genier som inte gör mer än nödvändigt för så mycket pengar som möjligt. Som lever livets glada dagar och spenderar dem efter behag. 

 

Robin Colbin sa så här om livet som pokerproffs i en härlig intervju med Erik Rosenberg för ett tag sedan: 

- Många gillar hela livsstilen, att man kan göra lite som man vill. Jag tror väl att det kanske är lite skadligt för framtiden att leva så här. Vi lever ett väldigt avslappnat liv, och det kan nog bli en rejäl chock när man kommer ut i arbetslivet i den riktiga världen. 

 

När golfspelet är över och solen fått duka under för mörkret så sätter sig lillebror för att plugga/spela poker. Han jobbar när ingen ser. Han jagar om natten. När polarna sover. 

 

Antalet timmar han lägger ner på pokern är omöjligt att svara på. Men han jobbar lika mycket som vilken annan knegare som helst. Det gör säkert Robin Colbin också. Så varför säger han då att han lever ett avslappnat liv när han sliter som alla andra? 

 

Dregen har svaret. 

- Mina polare skrattar åt mig när jag säger att jag är rädd för att behöva jobba. De säger att jag jobbar ju mycket mer än vad de gör. Och det gör jag nog. Men det känns inte riktigt som ett jobb när man tycker att det är så roligt…

 

Kanske är det så att många pokerspelare underskattar sin arbetsinsats och har svårt att förmedla de betungande delarna i sin livsstil för att de har kul när de jobbar? Och framför allt kan jobba när och var de vill. 

 

Livet som pokerproffs och rockstjärna har många likheter. Turnerandet och grindandet kan vara riktigt hårt. För någon som inte brinner för spelet eller musiken så hade det varit svårt att orka göra 200 spelningar på ett år. Eller nöta timmar av turneringar varje dag utan en stor cash på tre veckor. 

 

En pokerspelares frihet kommer inte heller av sig själv. Men Robin Colbin har definitivt rätt i att många av dagens pokerproffs säkerligen skulle få en rejäl chock av att komma ut i det verkliga arbetslivet. 

 

Just därför kan de nog, precis som Dregen, tänka sig att jobba dubbelt så hårt för att slippa. Den totala superrädslan för att jobba kan vara den bästa motivation som finns...

 

Livet - en recap

Detta har hänt...
 
...jag har funderat mycket på EU-valet då det är svårt att låta bli på grund av alla valaffischer i stan. Svårast har jag, just nu, för Adaktusson som slår sig för bröstet med sin slogan "skicka en granskande journalist till Bryssel." Det är väl bara det att Adaktusson inte grävt fram ett journalistiskt scoop under hela sin karriär. Vad/vem jag ska rösta på? Ingen aning. Jag röstade nej till EU, men ska väl ändå försöka dra mitt strå till stacken som den plikttrogna pokerspelare jag är...
 
...jag har sett att Koivu säljer procent i sitt eventuella deltagande i PPC. Med en markup "på 1,2-ish". Det här med markup har intresserat mig mycket de senaste åren. Jag har sett hisnande förslag på markup. Bland annat en tjomme som ville sälja procent i WSOP Main Event till en markup på 2.0, vilket inte är något annat än ocker. 
 
Jag undrar hur många hobbyspelare i världen som i större live-turneringar verkligen är värda en markup på 1,2-1,25 eller proffs som i vissa fall vill åt hela 1,5-1,6? Någon som har en tanke? Rent affärsmässigt måste det vara en halvkall investering rätt ofta, tänker jag. Rent emotionellt är det givetvis ett REA-pris när det gäller just Koivu. Så där tar jag 5% direkt! 
 
...jag har försökt mig på en ordentlig satsning på LCHF och motion. I fem dagar tog jag en lång promenad på förmiddagen och ett gympass med cykling på eftermiddagen. Blandat med nyttig mat. Under dessa fem dagar gick jag ner 2-3 hg om dagen. Detta vet jag då jag antagligen vägde mig fler gånger under dessa fem dagar än jag gjort totalt i hela mitt liv. Det var väldigt peppande att se resultaten. Men i takt med att jag tappade hekto, tappade jag också livsgnistan. Så nu har jag en liten paus från vågen...och promenaderna... 
 
Tacka vet jag Ylitalos bejublade bantningsmetod. Han berättade att han slutade dricka öl i en månad och gick ner 5 kilo på det. Han borde skriva en bok om det där. Och den naturliga frågan är så klart - hur mycket öl dricker han en "vanlig" månad?  
 
En månad om året kanske man kan offra. Annars försår jag inte grejen med att vara smal om det sker på bekostnad av att inte få äta sina favoriträtter eller dricka öl? Som min gode vän Optikern sa idag på lunchen: "Nä, då är jag hellre tjock!"
 
...jag har som vanligt skrivit ett gäng pokerkrönikor. Om fem sekunders dödsångest. Och att kärleken vid pokerborden kanske måste dö? 
 
...jag har spelat in och redigerat ännu ett avsnitt Dybban flyttar in. Har träffat en person som jag anser vara en av de skönaste jag mött vid ett pokerbord. Och i livet. När vi skulle spela in visade det sig också att han nästan bor granne med min syster. Bara det. Programmet släpps om någon vecka! 
 
...i övrigt har jag också spelat en hel del kort. Så klart. De turneringar som ligger närmast är SM på CC i början av juni där jag söker revansch från förra året då jag tog mig till dag 3, men blev bittert utsugen av en femoutare och sedan uppäten av Ramzi innan finalbordet. Veckan efter det bär det av till Vegas för WSOP och delaktighet i produktionen av ett lite annorlunda format av poker-tv mot tidigare år. Det ser jag verkligen fram emot! 
 
...och nu sitter jag här och kollar på en liten resväska. Den ska packas. För imorgon åker jag iväg med vinnarna av Dybbans Champion till Lissabon för att titta på CL-finalen. Det blir givetvis den största fotbollsmatch jag har sett live, efter Allsvenska Degerfors-Öis på Stora Valla 1995. 
 
Jag kan ibland ha svårt att verkligen leva mig in i en fotbollsmatch (om inte Öis eller Sverige springer på det gröna) utan att ha spelat pengar på den. Den här gången ska jag inte lira en krona och bara njuta av upplevelsen. Att det är Madrid-derby gör ju inte saken sämre för stämningen. Jag ska bita tag i matchen som en grävling och inte släppa förrän det krasar. 
 
Om någon har tips på saker att se och göra i Lissabon så tar jag mer än gärna emot dem! Jag har faktiskt varit där en gång tidigare för att spela EMOP i Estoril, men det blev mer eller mindre noll turistande då på grund av pokerns otroliga dragningskraft.
 
Nu ska jag drömma om Adaktussons frisyr. Den gillar jag bättre än hans kampanj...
 

1 maj, nazister & SPW

Jag fick rysningar igår när jag gick igenom föstamaj-tåget på andra långgatan på väg till CC för Main Event i Spring Poker Week. Jag kände en urkraft av mänsklighet. Folk som orkar bry sig är fantastiska. 
 
I går demonstrerade ett hundratal nazister på gatorna i min gamla hemstad Jönköping. År 2014 finns det alltså fortfarande människor som är nazister. Det är mer än patetiskt. Och jag undrar om mänskligheten i själva verket är oförbätterlig? 
 
- Du är nazist alltså, really? 
 
Samtidigt. Motståndet i Jönköping var vackert att skåda. De goda krafterna är så mycket större än de onda. Det är bara det att de onda har lättare för att synas. 
 
I går kunde man höra kyrkklockorna klämta från Sofiakyrkan över hela Jönköping. Och på ett sätt över hela landet Sverige. De klingade under hela tiden nazisterna demonstrerade. De varnade för fara. Klockorna har inte använts på samma sätt sedan 1939. Jag är verkligen svag för symbolhandlingar av den sorten. 
 
Och gatorna var fyllda av motdemonstranter som mötte hat med kärlek. 
 
Just för att jag visste att allt detta skedde i Jönköping så kände jag en otrolig värme när jag sick sackade genom förstamajtåget. Med Kenta i öronen gled jag starkare än någonsin in på kasinot för årets roligaste pokerturnering.
 
Här är veckans pokerkrönika. Om Spring Poker Week. 1 maj. Och framför allt - den just nu VIKTIGASTE och COOLASTE trenden i pokersverige! 

RSS 2.0