Historien om ett lag

ÖIS:are eller ej. Ibland kan jag faktiskt bli berörd av andra fotbollslag. Såg precis SVT-dokumentären "Historien om ett lag- och ett land". Det är egentligen en stor hyllning till det socialistiska Sverige. Om hur IFK Göteborg 1982 vann UEFA-cupen. 

IFK bestod av ett gäng amatörer. Spelarna jobbade som elektriker, snickare och kockar. I finalmotståndarna Hamburg var alla fullblodsproffs. Glenn Hysén berättar.
- De visste om att det kom ett gäng amatörer som var rörmockare. Det var jäkligt mycket underskattning.

Redan innan matchen hade Hamburgarna tryckt upp vimplar med texten "Hamburg Mästare i UEFA-CUPEN 1982". Tyskarnas tränare tyckte det var bra att alla svenska spelare var friska.
- Då har de inget att skylla på efteråt...

Men IFK krossade och vann med 3-0. En av svensk fotbolls största bedrifter i historien. Det "moderna" Sverige kommer, sannolikt, aldrig att nå samma framgångar när det gäller klubbfotboll som detta "arbetarlag".  


IFK Göteborg årgång 1982. Samma år kom dybban till världen...

Dokumentären skildrar också spelarnas levnadsöden. Jag har alltid älskat Torbjörn Nilsson. Inte mindre nu. Hans proffssejourer var aldrig långvariga. Sin sista varade två år i Tyskland. Han gjorde 26 mål under två säsonger, men längtade hem för mycket till Göteborg för att stanna kvar och dra in de stora pengarna.
- Livet handlar inte om att bli ekonomiskt oberonde. Det handlar om att hålla på med saker i sitt liv med passion. Det tror jag livet handlar om...

Men landslaget är ju ändå helt ok, ibland. Och i kväll möter vi San Marino. Hörde att motståndarna inte ens är heltidsproffs. Nästan alla har andra jobb vid sidan om. De är lärare och gymägare. Haha. Äntligen ska det bli en enkel seger. Tippar på 6-0. Jag har redan tryckt upp vimplar...

Kommentarer
Postat av: generationX.se

Jag är ingen fotbollfanatiker, men väl född '74 kommer man ihåg just dessa år när Torbjörn Nilsson lirade och han var ju Gud [tm].

2011-09-06 @ 20:01:41
URL: http://generationx.se/
Postat av: Stefan

Det var tider det! Jag har kvar 2 st. oanvända

biljetter till UEFA cup finalen mellan blåvitt och hamburger sv. Ons. den 5 maj 1982 kl.19.00 på ullevi

Ståplats sektion L-M. Pris 50:-. Förköp 5:- extra.

Pga. sjukdom så blev det att följa matchen på TV.

2011-09-07 @ 18:50:48
Postat av: Veronica

Man kan alltid lita på en "Glenn"!

2011-09-08 @ 10:11:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0