Stollarnas afton!

Låt mig sammanfatta. Meningen är alltså att vi först ska dansa runt en penis, fallossymbolen midsommarstången. Och vi ska göra det som små grodor. Därefter ska vi äta rå fisk och oskalad potatis. Möjligtvis med en blomsterkrans på huvudet. Under tiden häller vi i oss dryck som bränner i halsen, och efter ett par glas gör oss snurriga, odrägliga, ja, i värsta fall spyfärdiga. Är det en korrekt beskrivning?

Om någon frågar, troligtvis en människa från ett annat land, så har vi den perfekta täckmanteln till varför det är helt ok att göra det vi gör. Vi kallar det tradition. En gammal FIN svensk tradition. Och traditioner är till för att hållas på, vårdas ömt, till tiden skiljer oss åt.

Det mest löjeväckande med denna tradition är anledningen till varför vi firar den. Sommarsolståndet. Midsommarafton är den ljusaste dagen på året då solen står högst på himlen och natten bara är några timmar lång. Själv minns jag inte en enda midsommarafton som varit solig. Det finns egentligen bara två lägen under denna högtidsdag. Regn. Och ösregn.

Ändå lär vi oss aldrig. Varje midsommarafton träffar vi familj och vänner och tror att vi ska få en dag att minnas. Våra förväntningar vet inga gränser. Trots att vi innerst inne har på känn hur det kommer att sluta. Till sist står vi där på någon gräsmatta och försöker spela kubb under ett skyfall. Frusna och sura över ännu en misslyckad midsommar tröstar vi oss med spriten. Det renderar i sin tur med irriterade gräl och i värsta fall bråk. På sina håll i landet även dråp. Nä, traditioner är till för att brytas.

Ni kanske tycker att jag verkar lite väl bitter på denna svenska högtid? Att jag förstör stämningen för dem som bara vill ha en rolig dag? Ni har fel. Sanningen är att jag har gjort er en stor tjänst. Kanske har era förväntningar på denna midsommarafton 2011 sjunkit lite nu? Det innebär att jag har lyckats. För då kommer ni att glädjas åt några minuters regnuppehåll. Klappa händerna när morbror Palle håller inne spyan hela kvällen, och somna nöjda så länge ingen slår någon på käften. Besvikelsen kommer att bli så mycket lättare att ta när saker inte blir så perfekta som ni hade hoppats på. Jag har helt enkelt räddat er midsommar. Om ni nu fortfarande vill fira den förstås...

Trevlig helg alla!


Kommentarer
Postat av: hanna

Det känns lite som att du tänker på en midsommar som innehöll en full optiker, en grälsjuk exfru, en garagehora en fantastisk kvinna (läs:jag :)instängda i ett garage på Hönö.. Behöver jag nämna att det regnade också?



Trots detta kommer det vara en midsommar jag alltid kommer att minnas :) Ganska kul så här i efterhand..

2011-06-23 @ 10:56:50
Postat av: Norrländskan

Vilken tur att du ska få hänga med oss Storumanbor på midsommar då. ;) Det blir inga krusiduller i år utan du får nöja dig med sill, potatis, nubbe, poker & öl..



puss

2011-06-23 @ 13:49:13
Postat av: Pikerstar

Blir det Vegas or not för dig/er, eller måste jag själv ta hand om mr Andy:)

2011-06-23 @ 15:20:30
Postat av: Roffe

En midsommar i Norrland är ganska meningslös utan ett och annat uppfriskande knivslagsmål...

2011-06-23 @ 15:39:00
Postat av: Roffe

Jag vill förresten se bilder på Simon när han hoppar "små grodorna" i fyllan och river midsommarstången. Fixa det Norrländskan!

2011-06-23 @ 18:26:35
Postat av: mutti

Kunde inte sagt det bättre själv:) Glad midsommar från en som har laddat upp med ett gäng bra böcker.

2011-06-23 @ 19:00:46
Postat av: Roffe

Vilka böcker, Mutti?

2011-06-23 @ 19:53:15
Postat av: Vigge.

Kalla det idioti, kalla det tradition, man får kalla det vad man vill men att sen "förklara för nysvenskar" varför vi firar detta är väl egentligen inga problem då det är den ljusaste dagen på året i ett annars bäcksvart Sverige.



Indier kastar färger på varandra för att hylla korna, Mexikanarna firar dom döda med att klä ut sig till skelett och skjuta raketer, etc etc. Varje land har en "tradition", så behöva stå för svars för att man är groda en kvart känns helt ok.



Sen hur man firar sin midsommar, bra eller dåligt är ju inget annat än personligt och att ha för höga förväntningar är ju bara ens eget fel. Inget kan gå fel om man dricker i goda vänners lag som man gör x antal gånger per år.



2011-06-23 @ 19:57:28
Postat av: Vigge.

Glad midsommar också!

2011-06-23 @ 19:58:04
Postat av: Roffe

Du har helt rätt Vigge. Samtidigt måste man kunna se det parodiska i olika traditioner.

Att kunna förlöjliga sina egna traditioner är ett friskhetstecken enligt mig.



Koack-ack-ack...

2011-06-25 @ 18:50:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0