Där jag blev utskälld av finska grannar.

Vi lever i en tid då Paradise hotell får ta emot fler ansökningar än landets lärarhögskolor. En tid då vi tvingas välja sida. Då "vi och dom" är inpräntat i varje svensk skalle. 
 
Jag bor i en storstad. Men är sprungen ur småstäder. 
 
"Vi och dom" handlar inte främst om det alla hakat upp sig på. Svenskar och invandrare. Det handlar om storstad och landsbygd. En milslång vallgrav har grävts där emellan. Det visar inte främst valet. Landsbygden missnöjesröstar i mycket högre grad. 
 
När jag besöker Norrlands inland visar de lokala nyheterna hur politikerna sparar in på Åseles största trygghet - deras enda ambulans. Åsele har 16 mil till närmsta storstad, Umeå. 
 
När jag bilade genom Sverige i somras körde jag igenom mina gamla trakter i Värmland. Lesjöfors. Nykroppa. Jag tog en avstickare in i Filipstad för att suga in den sentimentala atmosfären av gatan jag växte upp på. Där jag sprang barfota. Där jag blev utskälld av mina finska grannar för att jag ritade obscena teckningar med vit krita på asfalten.  
 
Stan såg ut precis som när jag lämnade den för 20 år sedan. Precis likadan. Fast 20 år äldre. Samma färg på husen i centrum, som nu var flagnad och blek. Men leksaksaffären fanns inte längre. Inte ett gäng andra butiker heller. Det växte gräs upp genom gatstenarna. Hade inte Nils Ferlin varit förstenad på sin parkbänk vid Skillerälven hade han garantera skrivit en dikt om det.  
 
Även huset jag växte upp i var på gränsen till förfall. Tegelstenar fattades i fasaden. Gräsmattan växte okontrollerat. Fönstren gapade tomma. Ingen bodde där längre. 
 
Sedan jag flyttade har Filipstads kommun tappat 3000 av sina dryga 13000 invånare. Och det är inte de äldre som flyttat.  
 
SD får över 20 procent av rösterna i orter där det inte bor en enda invandrare. Orter där befolkning är genuint rädda för framtiden. Oroliga över sin pension. Sin hembygd som står i förfall. 
 
Moderaterna har på många sätt lyckats hålla ihop landets finanser under en ekonomisk kris. Men de har inte lyckats hålla ihop landsbygden. Där har det blivit sämre. Det har de fått betala för nu. Landsortsborna har änvänt den enda utvägen de har för att påverka politiker och storstadsbor - sin rösträtt. 
 
Reinfeldt har avgått. Och vad kommer efter honom? 
 
En av de största favoriterna att ta över de blå är Anna Kinberg Batra. Kvinnan vars mest kända uttalande är: 
- Stockholmare är smartare än lantisar, tycker jag. 
 
Det ser mörkt ut på moderaternas avbytarbänk, som Arne hade sagt. 
 
I kommunvalet var det bara i två andra kommuner där SD procentuellt ökade mer än i Filipstad, jämfört med förra valet. Totalt fick SD 6 mandat i kommunfullmäktige. Men de hade bara två på sin lista. Hade Nils Ferlin varit vid liv hade han säkert skrivit något sorgset vackert och smart på en servett. 
 
Att nöjen är högst relevanta
jag lärde mig tidigt förstå.
I Nykroppa mente man så: 
- Vi har en och annan begravning
och tåget, att titta på. 
 
Si, världen är förklarad - i vetenskapens ljus
fördunstar all vår oro och smärta.
Nu är det inte långt emellan människornas hus,
men långt emellan hjärta och hjärta. 
 
Själv öppnar jag upp en pokerklient och stannar inne.

Kommentarer
Postat av: Mutti

Vad bra skrivet!
Var det Nils Ferlin på slutet?

2014-09-21 @ 17:33:58
Postat av: dybban

Tack Mutti!

Ja, det är två stycken med gamle Nisse. Denna gigant.

2014-09-22 @ 15:09:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0