Hon lever på ett långfinger

Snart kommer natten. Eller är den redan här? 
 
Det är sex år sedan han dog i dag. Och ikväll har jag höjt glaset i en tyst skål endast för honom. Sen tog jag en klunk till för att hans son snart ska bli pappa. Min bästa kompis ska bli pappa. 
 
Så lever vi vidare. Genom minnen om träskor, verktyg och golfsvingar. Genom att vi sätter avtryck i varandra. Som min pappa gjort i mig. Som din pappa gjort i dig. Som du kommer att göra med dina barn. 
 
Egentligen räcker det att göra avtryck i en enda människa. Genom en enda handling, text, kyss eller utdragning. 
 
Det räcker för att alltid få leva. Aldrig dö. Så länge vi minns lever de. 
 
Det är en rätt hisnande tanke efter en kväll i soffan med Melodifestivalen. Efter något så banalt gör det nästan ont att tänka så stort. Och så går det till när man tänker bort ett par timmar av sitt liv. 
 
När man ser den där ringen på pappas långfinger, farmors vigselring, för sitt inre. Och jag kan tänka på den där ringen en hel dag. Så lever farmor nu. På ett långfinger. Ett långfinger som bär ett helt bibliotek av minnen. 
 
Så en dag kommer jag kanske också att ha en vigselring på mitt långfinger. Kanske två. Och lika många bibliotek. 
 
Det var kväll nyss. Men här kommer natten. Och kasinot är öppet några timmar till...
 
Dags att sätta avtryck någonstans. Få tusen intryck själv. 

Kommentarer
Postat av: hanna

Jag gjorde också en liten skål igår, fast bara mentalt (det vore ju opassande med sprit i glaset med tanke på mitt tillstånd..)Skålade för en man jag aldrig träffat men som ändå kom att påverka mitt eget liv. Hoppades att han sitter och tittar ner på oss som är kvar han vet att han ska bli farfar.

2013-02-17 @ 11:54:24
Postat av: Liselotte Erndin Dahlberg

Alla säger det där. Att människor lever kvar i det de lämnar efter sig. Så kanske det blir så småningom. När smärtan avtagit en aning.

Jag vet att orden kommer för att trösta, ge lindring och är tacksam för det.

Men i början av förlusten är sakerna som lämnats kvar som ett smärtsamt hån. En så tydlig påminnelse om att det är allt som är kvar. En ring, ett foto, ett klädesplagg...

Det kommer kanske en dag då jag är tacksam över de där sakerna, att jag behöll dem. Tacksam över avtrycken min mamma gjorde. Hur nödvändig hon var för att jag skulle bli jag.

Men än finns där bara en så självisk saknad. Jag vill ha min mamma. Och då duger inget annat än just - hon...

2013-02-17 @ 23:49:07
Postat av: dybban

hanna: klart han gör! =)

Liselotte: Sakerna i sig har ju inget värde, kan jag tycka. Där i mot de minnen som de bär med sig. Som små bibliotek. De hjälper oss att minnas. Och så länge vi minns de döda, så lever de på något sätt.

Men jag förstår så klart att minnen inte kan tävla med den verkliga personen. Inte så nära inpå. Eller aldrig.

Man kommer aldrig sluta sakna. Man får lära sig leva med den, och det är jobbigt nog.

Ta hand om dig.

2013-02-18 @ 02:09:35
Postat av: dilba

Så fantastiskt vacker skrivet! Och jag beklagar sorgen.. Jag är själv mamma och om mitt barn saknar mig och minns mig med det skimmer som lyser kring dina ord om din mamma så är det en tanke som för mig är större än livet. Det betyder att jag gjorde ett fantastiskt jobb som mamma och det är faktiskt det som betyder mest av allt för oss päron.

Kärlek till er!

dilba

2013-02-18 @ 11:18:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0